Sažetak spiritualnih instrukcija

Swami Šivananda daje pregled osnovnih stvari na koje Yogi mora obratiti posebnu pažnju i izvesti ih najbolje što može.

1. RANO USTAJANJE:

– ustanite u 4 ujutro (Brahmamuhurta), ako je to moguće. To vrijeme je vrlo povoljno za Sadhanu i omogućuje maksimum napretka.

2. ASANE I PRANAYAME

– radite redovno asane i pranayame, a od asana izvodite barem Rišikeš seriju od pola sata. Vježbe radite smireno i svjesno

3. JAPA

– Ponavljajte redovno neku od Mantri (svete rječi) koja vam najviše odgovara (OM, Om Namo Narayanaya, Om Namo Bhagavate Vasudevaya, Om Isus itd.) ili Mantru koju ste dobili od Gurua. Mantru ponavljajte glasno, šapćući, pišući ili mentalno od 108 do 21.600 puta dnevno.

4. DISCIPLINIRANA PREHRANA

– jedite jednostavnu i čistu hranu, ne prenatrpavajući želudac. Jedite svjesno i dobro žvačite.

5. MEDITACIJA

– prakticirajte redovite meditacije, u isto vrijeme, na istom mjestu (po mogućnosti u posebnoj prostoriji za meditaciju, koju možete održavati besprijekorno čistom), čak i onda kada vam meditacija postane bljutava i dosadna. (To je vrijeme kada možete, ako ustrajete, napraviti najveći proboj).

6. SVADHAYAYA

– proučavajte redovito svete spise: Bhagavad Gitu, Mahabharatu, Šrimad Bhagavatam, Yoga Sutre, Bibliju, Kuran i ostalo.

7. MOLITVE

– ponavljajte neku molitvu, odnosno riječi iz svetih spisa koje su vas se dojmile, neposredno prije meditacije i Jape. To će brzo pobuditi vašu duhovnu svjesnost i pomoći vam u meditaciji.

8. BRAHMAĆARYA

– Celibat je osnova svake duhovne prakse. Sačuvajte i sublimirajte seksualnu energiju. Obiteljski ljudi također trebaju biti umjereni u seksualnom životu.

9. DAVANJE U DOBROTVORNE SVRHE

– redovito izdvajajte sredstva (ako ste ikako u mogućnosti) odnosno materijalno podržavajte spiritualne aspirante; ili bez ikakve naknade radite neki posao u dobrotvorne/humanitarne svrhe.

10. IZBJEGAVANJE LOŠEG DRUŠTVA

– odustanite od lošeg društva, alkohola, pušenja, praznih priča i ogovaranja. Težite društvu svetih/čistih osoba.

11. POST

– povremeno postite, najbolje na Ekadaši (11. dan od punog Mjeseca i 11. dan od Mlađaka) u svrhu pročišćenja ili nekog drugog razloga koji si odredite. Na Ekadaši, da bi vatra probave(AGNI) efikasno izgorjela nečistoće, uputno je da se ne uzima nikakva tekućina.

12. MOUNA (Glas tišine)

– Održavajte Mounu (nepričanje) barem nekoliko sati dnevno

13. DISCIPLINA GOVORA

– Govorite istinu, govorite malo i ne preglasno. Budite svjesni vašeg govora. Ne kritizirajte, ne širite tračeve, ne omalovažavajte niti sudite ikoga.

14. REDUCIRANJE ŽELJA

– Jednostavno živite i visoko mislite. Dijelite sa drugima ono što imate i vodite sretan, zadovoljan život, izbjegavajući nepotrebne brige. Ne budite opsjednuti ostvarenjem pretjeranih materijalnih udobnosti.

15. VJEŽBAJTE LJUBAV

– Nemojte nikoga povrjeđivati. Kontrolirajte ljutnju pomoću ljubavi, opraštanja i samilosti. Služite bolesne i stare sa ljubavlju i osjećajem. Tako služite Boga.

16. SAMODOSTATNOST

– Ne ovisite o drugima u bilo kojem pogledu. Istovremeno smatrajte cijeli svijet svojom obitelji i surađujte s drugima.

17. SAMO-ANALIZA

– Neposredno prije odlaska na spavanje napravite kratku analizu propusta koje ste napravili tokom dana. Samo ih osvijestite, ali se nemojte previše mučiti zbog neuspjeha. Padova i neuspjeha će uvijek biti, to je sastavni dio svakog puta samorazvića. Dobro bi bilo da vodite spiritualni dnevnik gdje ćete bilježiti sve propuste koje ste napravili u spiritualnoj praksi.

18. ODGOVORNOST

– Budite odgovorni i ispunjavajte svoje svakodnevne dužnosti prema drugima. Zapamtite da vas smrt može zateći u bilo kojem trenutku, zato ne ostavljajte stvari nedovršene i ne zanemarujte svoje svjetovne dužnosti.

19. BOG

– Misli imajte fiksirane na Apsolut, Boga. Ponavljajte njegovo ime kad god je to moguće.