Jala Neti (tehnika čišćenja nosa vodom)

Yogijska tehnika čišćenja nosa vodom. Uklanja nečistoće i bakterije kojima je ispunjena sluznica nosnog kanala. Pomaže uklanjanju prehlade i sinusitisa, zajedno sa različitim poremećajima ušiju, očiju i grla, kao što su kratkovidnost, neke vrste nagluhosti, oboljenja krajnika i upale sluznice…

Za izvođenje ove prakse, potrebna je specijalna posuda koja se zove NETI LOTA (na slici). Posudu napunite mlakom vodom, ni previše toplom ni hladnom, tako da je jednaka tjelesnoj temperaturi. Dodajte čajnu žličicu soli (po mogućnosti – morske) na pola litre vode i obratite pažnju da se posve otopi.

Način izvođenja:

Pažljivo stavite produžetak lote u lijevu nosnicu. Glavu polako nagnite na desnu stranu dok istovremeno podižete lotu na takav način da voda ulazi u lijevu nosnicu. Držite usta otvorena i dišite kroz njih, a ne na nos. Voda treba da ulazi kroz lijevu nosnicu i izlazi kroz desnu. Ako je položaj lote i ugao pod kojim je glava nagnuta ispravan, a disanje se odvija kroz otvorena usta, ovo će se desiti automatski. Pustite da voda slobodno teče kroz nosnice oko dvadesetak sekundi, zatim sklonite lotu i očistite nos snažnim disanjem, kao u bhastrika pranayami. Nemojte disati previše snažno da se ne ozlijedi sluznica nosa.

Ponovite isti proces sa stavljanjem produžetaka lote u desnu nosnicu, ali sada nagnite glavu na lijevu stranu i pustite da vam voda teče iz desne nosnice.

Kad završite ponovite cijeli proces kroz lijevu nosnicu i ponovo kroz desnu.

Sušenje nosa:

Poslije vježbe, nos treba biti potpuno očišćen i osušen na sljedeći način:

  • Stanite uspravno, sastavljenih stopala i obuhvatite šake na leđima. Nagnite se naprijed, iz struka, tako da glava bude licem prema tlu. Zadržite taj položaj oko tridesetak sekundi, tako da sva zaostala voda isteče iz nosa. Zatim, dok ste u tom položaju, snažno izdahnite na nos pet puta.
  • Ponovo se uspravite.
  • Zatvorite jednu nosnicu blagim pritiskom sa strane pomoću jednog prsta. Dišite i izdišite snažno tridesetak puta uzastopno i u kratkim razmacima, naglašavajući izdah da bi izbacili zaostalu tekućinu iz nosa.
  • Ponovite proces sa drugom nosnicom, a zatim učinite isto sa obje nosnice. Ponavljate proces sušenja sve dok nos ne postane sasvim suh.

Opći savjeti:

U prvim pokušajima, može se osjetiti slavo peckanje dok voda protječe kroz nosnice. To se događa zato što sluznice nisu naviknute na kontakt sa vodom. Već nakon nekoliko puta jala netija, to se više neće dešavati.

U početku oči mogu biti lako crvene, ali nakon nekog vremena, do toga više neće dolaziti.

Oni ljudi koji imaju strukturne nepravilnosti u nosu, tako da voda ne može slobodno protjecati kroz nosnice, treba da rade sutra neti.

Učestalost:

Radi se svakog jutra ili češće u slučaju prehlade.

Napomena:

Voda treba da izlazi samo kroz nos. Ako voda izlazi kroz usta ili ulazi ždrijelo to je znak da položaj glave nije u redu i da ga treba korigirati. Podesite glavu tako da voda teče samo kroz nos.

Ograničenja:

Osobe koje boluju od kroničnog krvarenja iz nosa, jala neti ne treba raditi bez stručnog nadzora.

Koristi:

Uklanja nečistoće i bakterije kojima je ispunjena sluznica nosnog kanala. Pomaže uklanjanju prehlade i sinusitisa, zajedno sa različitim poremećajima ušiju, očiju i grla, kao što su kratkovidnost, neke vrste nagluhosti, oboljenja krajnika i upale sluznice. Ima ublažujući i umirujući utjecaj na mozak, pa je koristan kod histerije, epilepsije, nadraženosti, migrene i depresije. Daje opći osjećaj lakoće i svježine u glavi i uklanja pospanost. Pomaže buđenju ajna ćakre (3. oko) stimulirajući mirisne stanice iznad sinusa.