Samadhi

Nadsvjesno stanje ili prosvjetljenje, posljednji stupanj Yoge.

Samadhi ili nadsvjesno stanje je najviši i posljednji stupanj Yoge. U Samadhiju, znalac, objekt i znanje postaju jedno, odnosno nastupa identifikacija. To je najviši cilj koji možemo dostići.

Sa naše točke gledišta možemo razlikovati tri osnovne vrste Samadhija: Savikalpa, Nirvikalpa i Sahaja Nirvikalpa Samadhi.

U Savikalpa samadhiju na kratko vrijeme se gubi sva ljudska svijest. U tom stanju, pojam vremena i prostora je sasvim drugačiji. Postoje misli i ideje koje dolaze iz raznih kutova, ali one ne utječu na tebe. Ti vidiš da više nema ništa na ovom svijetu što treba biti učinjeno, sve je već učinjeno. Netko ne mora biti ostvarena duša da bi postigao Savikalpa Samadhi. Samospoznaja je samootkrovenje vlastite božanstvenosti, samorealizacija je stanje voljnosti da se prezentira/emanira vlastita božanska priroda, a realizacija/ostvarenje je otvorenost prema drugim pojedincima (individuama ‘iza’ tjelesa i univerzalnog uma) do stupnja na kojem ste skroz svjesni njihove istinske, božanske prirode. Samospoznaja, Samorealizacija i Realizacija/Ostvarenje su tri koraka do Boga(Apsolutne Istine, Božanske Ljubavi) ili Sahaja Nirvikalpa Samadhija-ja. Sahaja znači prirodan, spontan. To je uzvišeno i ushićeno stanje svijesti, dok je ostvarenje svjesno i prirodno stanje u kojem aspirant uživa slobodu od ljudske individualnosti. U Savikalpa Samadhiju se ostaje nekoliko sati.
Za pravog yogija i duhovnog Učitelja, vrlo je jednostavno postići i ući u Savikalpa Samadhi. Kada odeš dalje, i postaneš jedno s sveopćom dušom, tada uopće neće biti niti ideja niti misli, samo Mir i Blaženstvo. Ti postaješ objekt uživanja, uživalac i sam užitak.

Nirvikalpa Samadhi je najviši oblik samadhija koji mnogi duhovni Učitelji dostižu, ali tek kad su postigli ostvarenje. To stanje traje nekoliko sati ili dana a onda se moraju vratiti. Postoje Učitelji koji su dostigli to stanje i onda više nisu mogli ući u atmosferu svijeta i funkcionirati kao ljudska bića. Ako se ostane tamo 21 dan, postoji velika mogućnost da će doći do definitivnog/konačnog napuštanja tijela, ali to je u potpunosti Božja volja.

Sahaja Nirvikalpa je najviši oblik Samadhija. U tom Samadhiju je individua u najvišoj svijesti i istovremeno radi u fizičkom svijetu. Ona može po volji ići do Najvišeg po svojoj volji, pa se spustiti do zemaljske svijesti da bi očitovao Božansko. Vrlo malo duhovnih Učitelja dostigli su to stanje. Sahaja samadhi dolazi samo onda kada je netko uspostavio neodvojivo jedinstvo sa Svevišnjim.