Poboljšajte zdravlje

Autor originala: Yogeśwar Muni

Prvi korak u ozdravljenju ili pročišćenju učinit ćete tako da prestanete uzimati sve droge, legalne i ilegalne. To uključuje cigarete, alkohol, i kofeinska pića kao što su kava i čaj. Ako uzimate propisane droge, posavjetujte se sa svojim liječnikom prije nego što prestanete uzimati lijek.

Drugi korak je da prestanete jesti sva ona jela koja su bez hranjivih sastojaka.

Treći korak je da se prestanete prejedati. Prejedanje je primarni uzrok bolesti. Točno je da postoje klice i da su klice povezane s bolešću. Klice, međutim, nisu uzrok bolesti. Uzrok bolesti je previše nečistoća u tijelu, emocijama i umu. Klice su u stvari pokušaj od strane prirode da odstrani toksine, i u tom procesu postajemo akutno bolesni. To znači da priroda šalje klice da pojedu nečistoće. Rezultat tog procesa su groznica, bolovi, patnja, bolest, a nekad čak i smrt.

Yogički pristup je dvostruk:

  1. Odstraniti nečistoće.
  2. Uravnotežiti tijelo.

Odstranjivanje nečistoća

Najbolji način odstranjivanja nečistoća je jesti umjereno. Debljina je naslijeđe naše genetske prošlosti. U paleolitsko vrijeme, kad su naši preci bili lovci i skupljači plodova, hrane je ponekad bilo u izobilju, a ponekad je nije bilo. Tko je imao rezerve masti lakše je mogao preživjeti u vrijeme nestašice. Genetski smo naslijedili tendenciju da čuvamo salo, iako imamo dovoljno hrane oko sebe. Zadnjih 50-100 godina, na Zapadu smo imali dovoljno hrane, a naša genetska tendencija, koja je bila pojačavana milijunima godina, je da se prejedamo i postanemo, na taj način, preteški. Dakle, iskušenje prejedanja nije samo psihološka bolest modernog doba, već izgrađen, instinktivni nagon. Potrebno je savladati milijune godina instinktivnog uvjetovanja. To je genetske, a ne kulturološke prirode, i to je ono što trebamo prevladati.

Neki bolesni ljudi nemaju dovoljnu težinu. Kako im postaje bolje, oni prirodno naginju debljanju, dok se ne vrate na optimalnu težinu. Na primjer, teški pušači su često ispod dovoljne težine. Kada prestanu pušiti, udebljaju se. Kada je ostatak nečistoća odstranjen, oni će uspostaviti optimalnu težinu. Međutim, trebaju biti voljni proći kroz to trenutno povećanje težine.

Malo je dobrog učinjeno ako čovjek pokušava jesti prirodnu hranu, uzima vitamine i minerale, pa čak i ako vježba, a prejeda se. Da bi stekao zdravlje, čovjek se mora prestati prejedati. Svi tretmani, kure, itd. beskorisni su vam ako previše jedete.

Tabele o optimalnoj težini, koje je dala vlada, u stvari su tabele prosječne težine, sa preteškim, bolesnim ljudima tako da su njihove težine povećale prosjek (i te prosječne vrijednosti nisu optimalne). Težina se ne treba povećavati sa starošću. Povećanje težine sa starošću je znak kronične bolesti. Ako ste bili zdravi kada ste imali devetnaest godina, isto toliko trebate težiti sada u godinama koje slijede. Da biste ponovo bili zdravi, trebate se vratiti na tu težinu koju ste imali sa devetnaest godina.

Postoje tri stvari koje možete učiniti kako biste manje jeli:

  1. Ne izlažite se iskušenju. Jedite samo za vrijeme redovnog vremena za obroke. Hrana vam ne bi trebala biti na raspolaganja ostatak vremena. Postite jednom tjedno sa ograničenim količinama voćnog soka ili mlijeka, ovisno o tome što vam se više sviđa. Ostavite hranu u tanjuru, ne morate uvijek baš sve pojesti (iz navike). Kada je čovjek gladan, obično uzima više hrane nego što je potrebno.
  2. Uravnotežite tijelo u skladu sa yogičkim principima. Na yogičkom putu zdravlja postoje tri faktora: nervni faktor, krvni faktor i hranidbeni faktor. Ova tri faktora upravljaju čitavom fizičkom strukturom i funkcioniranjem živih bića. Kad su ova tri faktora u ravnoteži, onda je lako ne prejedati se.
  3. Osigurajte osobnu podršku. Prihvatite čvrstu podršku, s ljubavlju, od strane druge osobe.

Uravnoteživanje tijela

Tri faktora: nervni, krvni i hranjivi su, svaki od njih, kombinacija pet vječnih elemenata u njihovim suptilnim oblicima. Pet vječnih elemenata su: zemlja, voda, vatra, zrak i prostor. Nervni faktor se sastoji od kombinirane naglašenosti zraka i prostora. Krvni/metabolički faktor se sastoji iz dominirajuće vatre, a hranjivi faktor formiran je kombiniranjem istaknutosti vode i zemlje.

Nervni faktor je odgovoran za sve akcije, reakcije i odgovore uključujući mehaniku neuro transmisije. Sva kretanja i aktivnosti su pripisani suptilnom nervnom faktoru.

Krvni faktor se manifestira u obliku hormona, enzima, koenzima, i drugih agensa odgovornih za fizio-kemijske aktivnosti koje se konstantno odvijaju u tijelu. Svi kemijski procesi koji se odigravaju u živom tijelu manifestacije su krvnog faktora.

Hranjivi faktor čini čvrstu strukturu tijela, uključujući stanice tijela, tetive, prostor između tkiva, i biološke fluide. Čitav fizički raspon živog organizma pretežno je sastavljen od hranjivog faktora.

Kada su ova tri faktora, nervni, krvni i hranjivi, u koordinaciji i ravnoteži, uspostavljen je život i zdravlje. Kada postoji nedostatak ravnoteže i koordinacije u funkcioniranju ova tri osnovna biološka faktora, što se može dogoditi iz raznih razloga, rezultat je bolest.

U svakoj osobi, jedan ili više od ova tri faktora, nervni, krvni ili hranjivi, bit će dominantan. Ovaj dominantan faktor odražava genetsku konstituciju pojedinca.

Prema yogičkoj teoriji o dijeti, hranjive tvari su sastavljene od različitih kombinacija šest okusa: slatko, kiselo, slano, gorko, ljuto i oporo (koje steže).

  • Gorka, ljuta i opora hrana povećava nervni faktor (VATA DOSHA).
  • Kisela, slana i ljuta hrana povećava krvni faktor (PITTA DOSHA).
  • Slatka, slana i kisela hrana povećava hranjivi faktor (KAPHA DOSHA).

Prema tome, ako se, na primjer, nečija tjelesna konstitucija sastoji primarno od nervnog faktora, da bi stvorio ravnotežu, čovjek bi trebao smanjiti uzimanje gorke, ljute i opore hrane, a povećati uzimanje slatke, kisele i slane hrane.

Upitnik na kraju ove lekcije, pomoći će vam da odredite da li je vaša osnovna tjelesna konstitucija sastavljena primarno od nervnog, krvnog ili hranjivog faktora, ili od kombinacije dvaju faktora. Onda ćete biti u stanju iskoristiti ove informacije kao i prilagoditi svoju dijetu na način koji najviše doprinosi vašem zdravlju i blagostanju.

Download kompletnog teksta (PDF, 157 kb)