Čemu potreba za istinskim Guru-om

Da li je Guru nužno potreban?

Zar čovjek ne može vjerovati svom umu i pustiti svom intelektu da ga vodi?

Dokle god svojom voljom sređujete svoj život događat će se da neke stvari popravljate nauštrb drugih. Jedino Božanska Inteligencija, ako Joj se predate, može dovesti u harmoniju sve aspekte vašeg života.
U najmanju ruku, um je ograničen i nikad ne može uzeti sve u obzir. Nepročišćen um će vas obmanuti.
Ako ste odlučili da nešto postoji unutar okvira bilo čega za što ste već odlučili da postoji – onda vam je to logično. Ako ne odgovara već postojećem okviru jer nadilazi vaša dosadašnja iskustva – smatrate to nelogičnim, netočnim i sl.
Običan čovjek može biti i precizan matematičar i točno izračunati da su npr. dva i dva jednako četiri. Premda je ovaj rezultat točan, on ipak može biti pogrešan. Možda je primijenjena kriva formula, možda se uopće ne radi o operaciji zbrajanja. Možda je primjenjena prava formula i proračun je točan ali opet pogrešan jer su u formulu uvrštene krive veličine/brojke. Možda činjenice nisu bile 2+2 nego 3+4. Umjesto da spekulirate i umjesto da vjerujete da su x+y=z i umjesto da vjerujete u nešto drugo – budite otvoreni na svaku mogućnost. Priznajte sebi da neznate što je Istina. Stav iskrivljuje Istinu.
Ako želim da Istina bude ovakva ili onakva – ja ne doživljavam Istinu nego projekciju svojih želja, sklonosti i strahova.
Ako ste imali iskustvo Istine – ne zaustavljajte se na tome jer postoje još viša i viša iskustva.
Točno je da nema boga iznad Boga. Međutim, ako ste otkrili nešto svjetla, ne proglašavajte »svoju« iskricu svjetlosti beskonačnim suncem.

 • Pravo značenje Veda, značenje spisa koji predstavljaju znanje o Bogu, nema ni početka ni kraja.
  Vede kažu da Guruu treba prići sa srcem poniznosti i životom odanog služenja.
  Postoji Yoga Ljubavi (odanosti i predanosti),
  Yoga Služenja (nesebičnog djelovanja) i
  Yoga Mudrosti, čiji je jedan ogranak
  Raja Yoga (Kraljevsko Jedinstvo) ili Yoga kontrole uma.
 • Ljudska Ljubav je jedna iluzija (što ju ne čini lošom). Sve što postoji je Božanska Ljubav.
  Voljeti Boga znači biti mudar.
  Ljubav prema Bogu je otvaranje svog srca za Božansku Ljubav.
  Voli Me da bih Te mogao voljeti.
  Ako Me voliš – Moja Ljubav dopire do Tebe.
  Istinska Ljubav je sama po sebi Mudrost.
  Ljubav je neodvojiva od Služenja. (Zbog ljubavi obožavatelj se stavlja na raspolaganje obožavanom.)
  Moj život je Služenje Onom Koga Volim.
  U Ono Što volim, ja se pretapam. Voleći Savršenstvo – bivam preobražen u Savršenstvo. Voleći Svevišnjeg – postajem On (To).
 • Kad se upoznamo s Bogom »licem u lice« – tada Ga možemo prepoznati i u drugim ljudima.
  Ako ne otvorimo svoje srce – nećemo se razviti. Ako ga pak otvorimo, drugo ljudsko biće može nas (ego) povrijediti. Voljeti znači patiti.
  Teško je predati se potpuno i bezuvjetno. Običan čovjek se cjenka i trguje čak i s Bogom. Ipak, moguća je djelomična predaja koja vodi do pune predanosti. Ego koji koristi vlastitu volju, dobit će nagrade i kazne za sve što smatra da je učinio i propustio učiniti. Individua koja se predaje Najvišem, uzdiže se iznad svoje karme.

* * *

Kroz snove i snagom svojih misli (tj., uglavnom bez ikakvih fizičkih akcija) Guru radi na pripremi učenika. Stoga, Guru se pojavljuje prije nego što je učenik spreman, a kad učenik odluči da je spreman on prepoznaje Guru-a kao Guru-a. Običan čovjek vidi Guru-a kao tijelo/obličje; no, Guru je bezoblično Jastvo. O, Sveobuhvatni Guru; Tebi predajem svoja tijela, svoj govor, svoj um i svoj »ja«. Tebi predajem ove planete, ove zvijezde, ove galaksije i Omniverzum. Ja to prepuštam Tebi, jer je Omniverzum oduvijek bio tvoje tijelo. Ja nemam što da Ti poklonim jer postojim kao Ti sâm; Jedan bez drugoga. Ti si Ja(stvo). Ali zašto se čini da je maslac odvojen od mlijeka, a miris od cvijeta? Zbog (mojeg) mišljenja i željenja; zato što sanjam da je kapljica zasebna (odvojena, različita) od Sveoceana. Sav se predajem Sebi (Tebi), otvoren za Sve…

* * *