Proučite Ayurvedu

Bez zdrave okoline (nezagađeno tlo, čista voda i svjež, čist zrak), bez umjerene i odgovarajuće prehrane, bez vježbanja, bez odgovarajućeg mentalnog stanja (kontemplativne aktivnost itd.) i bez strogo reguliranih spolnih odnosa ili kompletne apstinencije od seksa* – savršeno zdravlje nije moguće.

Čovjek se sastoji od pet oplata, korica ili ljusaka.

Prva je fizičko tijelo na koje djelujemo dijetom, ljekovitim pripravcima, asanama itd.

Druga je vitalna oplata (karika koja povezuje fizičko i astralno tijelo) i na nju djelujemo pranayamom, mudrama, biljem (rasayana-ma, pomlađivačima), talismanima, magijski obrađenim dragim kamenjem ili/i plemenitim metalima, molitvama itd.

Treća je mentalna oplata i na nju djelujemo plemenitim mislima, mantrama (ljekovitim zvučnim formulama) koje rearanžiraju umnu građu (restrukturiraju ćitta-u)…

Oplata inteligencije (korica intelekta, razuma) povezuje astralno i kauzalno tijelo i na nju djelujemo kontemplativnim meditativnim tehnikama kao što je Atma-vićara ili Sebe-istraživanje.

Ovo zapravo znači da savršeno zdravlje uključuje sve stepenice Yoge: Fizičku, Emotivnu, Mentalnu i Supramentalnu Yogu.

* * *

Ayurveda (sanskrt. = znanje o životu; znanost o življenju) ili vedska tradicionalna medicina promatra zdravlje kao ravnotežu tri doše (3 tjelesna »soka«).

Kod zdravog čovjeka svih pet Elemenata odnosno sve tri doše (psihofizički faktori) su u savršenom skladu ili ravnoteži.

Te tri doše se nazivaju VATA (fini »vjetar«, nervni faktor), PITTA (»žuč«, krvni faktor) i KAPHA (»sluz«, hranjivi faktor).

Bolest je poremećaj, nesklad, disharmonija ili neravnoteža navedena tri čimbenika.

* * *

Pri ishrani obratite pažnju na

 1. ŠTO jedete:
  Koju i kakvu hranu, od koga i kako pripremljenu te u kakvoj kombinaciji tj. samu za sebe ili uz nešto drugo.
  Za većinu ljudi najbolje je da im osnova prehrane budu integralne žitarice, a njih možete kombinirati sa lako-probavljivim mahunarkama (crvena leća, svježi zeleni grašak…) ili/i svježim povrćem po mogućnosti iz vlastita vrta. Naravno, u obrok možete staviti malo nerafiniranog ulja iz prvog prešanja na hladno, nešto soli (ukoliko niste izloženi ekstremnim uvjetima koji izazivaju vrlo jako znojenje, nemojte dnevno unijeti više od pola kavene žlice soli i neka to bude nerafinirana sol), razno ljekovito bilje (kadulja, ružmarin, majčina dušica, yucca…) i začine kao što je kurkuma (odličan antioksidans), crni papar itd…
 1. KAKO jedete:
  Znanstvenici tvrde da 60% nervnih influksa prosječnog čovjeka današnjice otpada na probavu. Zato dobro žvačite hranu da biste je bolje probavili i iskoristili te imali bolje zdravlje, bolju mentalnu koncentraciju itd. Škrobnu hranu (žitarice) trebalo bi osobito temeljito prožvakati. Kažu, minimum 32 puta koliko imamo zubiju. Međutim, možete i puno dulje. Jedan od razloga je taj što je slina bitna za probavu škroba.
  Dok jedete, saberite se na okus(e).
 1. KADA jedete, u kojim vremenskim intervalima.
  Jedite samo kad ste zaista gladni. Nemojte uzeti novi obrok sve dok prethodni nije probavljen.
  Glavni obrok neka bude oko podneva (između 10 i 14 sati), kad je Sunce u zenitu.
  Ako vam se ne jede više od jednog laganog i skromnog obroka svakog trećeg dana – onda jedi svaki treći dan. Budite bezbrižni jer zdravo tijelo čovjeka u celibatu (apstinent od seksa) ne treba mnogo hrane premda mu je probava/metabolizam fantastičan.
 1. KOLIKO jedete, koja je količina hrane u pojedinim obrocima.
  Čak i najzdraviju hranu treba jesti u umjerenim količinama.
  Pola želuca ispunite hranom, jednu četvrtinu vodom, a preostalu četvrtinu ostavite praznom.
 1. Mentalni stav i magijska obrada hrane i pića:
  Hrana koja se priprema treba se pripremati s ljubavlju i (uzvišenim) Mantra-mislima.
  Mentalno i emotivno, impregnirajte jelo željenim kvalitetama te svjesno pristupite »svetoj pričesti«.
  Nikad ne jedite u žurbi i na brzinu.
  Hranu treba jesti u smirenom stanju uma.

Download kompletnog teksta (PDF, 157 kb)

_______________

* Za spiritualni razvoj, u smislu proboja u više stanje svjesnosti seks se mora reducirati na maksimum jednom mjesečno. Međutim, ovo je preopćenit savjet, koji možda u ovom trenu nije primjeren za vas. Pod seksualnom apstinencijom podrazumijevamo sublimaciju seksualne energije. Uzdržavanje od fizičkih, emotivnih i mentalnih seksualnih aktivnosti je neophodno i svatko bi trebao vježbati samokontrolu. Puko gušenje/potiskivanje seksualnosti je štetno. Masturbacija je čak štetnija od običnog seksualnog odnosa kod kojeg postoji razmjena »pozitivnih« osjećaja. Premda kod masturbacije suptilno tijelo osobe koja se tako zadovoljava uživa sa suptilnim tijelom osobe na koju se misli, ipak nedostaju neke vitalne komponente. Homoseksualni odnosi, budući da u njima učestvuju osobe istog spola, dovode do još većeg oštećenja zdravlja.