Asane

Yogijski položaji tijela, kako i kada prakticirati.

UVOD I PRAVILA ZA PRAKTICIRANJE ASANA

Iako su asane ili yogijski položaji tijela, samo mali dio Yoge, za nepokretnog zapadnjaka predstavljaju osnovni dio prakticiranja s brzim i vidnim djelovanjem, i pripremaju ga za druge oblike Yoge. Asane djeluju na dubinu našeg unutrašnjeg svijeta, s jedne strane fizički (utroba, endokrine žlijezde, mozak, voljni i vegetativni živčani sustav), a s druge strane na mentalno područje gdje donose mir i smirenost. Preko njih stječemo neusporedivu gipkost, začuđujuću izdržljivost, a ne uzrokuju ni umor ni malaksalost.

Da bi se asane što lakše svladale i da bi njihovo djelovanje imalo pun učinak, potrebno je upoznati neke uvjete koje prethode njihovom prakticiranju. Napominjemo da onaj tko misli ozbiljno prakticirati asane treba ili pronaći kvalificiranog učitelja ili sam učiti prema pažljivo odabranoj literaturi. Preporučujemo knjigu Andre van Lysebeth-a: UČIM YOGU.

Uvjeti za prakticiranje asana

Vrijeme

Najbolje vrijeme je jutro, ali se može raditi i u bilo koje doba dana pod uvjetom da je prošlo pet sati od većeg ili dva do tri sata od manjeg obroka. Ne treba vježbati neposredno prije spavanja jer Yoga vježbe djeluju stimulativno na cijeli organizam.

Mjesto

Ako je moguće prakticirajte vani na zraku, a ako niste u mogućnosti, izvodite asane u dobro prozračenoj i zagrijanoj sobi.

Odjeća

Odjeća treba biti laka i komotna kako ne bi sputavala pokrete. Sat, nakit (narukvicu, ogrlicu) i naočale/leće treba ukloniti.

Radi postizanja boljeg sklada u pokretima, treba nastojati da se sve faze izvode u određenom ritmu. Skoro sve vježbe se rade sa usporenim tempom sa pauzom između pojedinih vježbi ovisno o njihovoj težini.
– Nikad ne disati na usta u toku vježbe; udisati i izdisati samo kroz nos.
– U slučaju pojave bilo kakvog osjećaja nelagodnosti, treba prestati sa radom i konzultirati stručnu osobu. Nikada ne treba forsirati neki položaj već ostati u okviru trenutačnih osobnih mogućnosti. Vježbe treba raditi polako i opušteno, odnosno stezati samo one mišiće koji su neophodni za održavanje asane. Izvodite asane uvijek istim redom.
Prije prakticiranja asana dobro je napraviti nekoliko puta SURYANAMASKAR(Pozdrav Suncu).
Svako vježbanje asana počinje i završava Shavasanom, ili/i nekim drugim položajem za opuštanje, a zatim se izvode asane sljedećim redoslijedom (Između svake asane dolazi kratka Shavasana ):

IME ASANE

Vrijeme izvođenja

SARVANGASANA (Svijeća) 1 min
HALASANA (Plug) 2 min
MATSYASANA (Riba) 1 min
PAŠĆIMATANASANA (Štipaljka) 2 min
BHUJANGASANA (Kobra) 1 min
SALABHASANA (Skakavac) 1 min
DHANURASANA (Luk) 1/2 min
ARDHA-MATSYENDRASANA (Torzija) 1 min
SIRSASANA (Položaj na glavi) 1-15 min
UDDYIANA 1 min
DISANJE 3 min
SHAVASANA (Relaksacija) 3 min