Ghi (maslo)

Pročišćeni maslac, upute za izradu i korištenje.

Ghi kontrolira sve doše. Ghi pripremljen od kravljeg mlijeka povećava dugovječnost, memoriju, moć razlučivanja i inteligenciju. On daje snagu i odgađa proces starenja tjelesnih tkiva. Ghi povećava plodnost, sjeme i jajašce. Poboljšava glas i grlo. Vrlo je dobro za djecu i stare da uzimaju ghi. On stvara svih sedam dhatua i pruža ono što nedostaje. On kontrolira Vatu i Pittu i najbolja je hrana za uklanjanje i kontroliranje suviška Pitte. Ghi je koristan kod sljedećih stanja: otrovanja, osipa, čireva, posjekotina, opeklina, herpesa, ospica, gnojnih čireva, groznice, bolesti prsiju, ludila. Ghi postaje još korisniji kad se upotrebljava kao vehikl za odgovarajuće biljke. Trave se namaču u ghi, kuhaju i taj ghi se uzima 1 čajna žličica dnevno.

Ghi ima specijalno svojstvo da zapali probavnu vatru. Upravo kao za vrijeme žrtvene vatre, da bi se vatra rasplamsala i razžarila preko se sipa puna žlica ghia, ghi na taj način djeluje i unutar tijela. On ima sposobnost da pronađe nedostatak u Džataragniju (ako postoji) i da ga uravnoteži. Ghi također sadrži hranidbenu vrijednost mlijeka iz kojeg je napravljen. Treba otprilike 2 l mlijeka da se napravi 56.8 g ghija: taj ghi sadrži vrijednost mlijeka, bez procjenjivanja probavne vatre. Ako se konzumira 2 litre mlijeka, probavni proces je potpuno poremećen. Ali jedna ili dvije žlice ghija ustvari pale i pomažu proces probave, koja je jedinstvena najvažnija funkcija za sprečavanje bolesti.

Ghi star deset godina ili više postaje moćan toksin koji se upotrebljava u medicinske svrhe. On se koristi kod gojaznosti, epilepsije, vrtoglavice, glavobolje i bolesti oka i uha. Kaže se da je stari ghi tako moćan da može povratiti čovjeka iz kome.

Rasayan: ujutro natašte i navečer prije spavanja popiti šalicu tolpog mlijeka u kojem je rastopljena čajna žličica ghija. To poboljšava probavu i osigurava dobar san.

Postupak izrade ghija (masla)

Maslac se stavi u posudu i topi se na umjerenoj vatri dok sav ne postane tekuć, a tada vatru treba staviti na lagano. Posudu s maslacem treba cijelo vrijeme držati otklopljenu i pustiti da vrije i isparava na laganoj vatri. Koliko će dugo vriti ovisi o količini maslaca (za 2 kg maslaca treba nešto više od 1 h). Dok vrije maslac se ne smije miješati. Cijelo to vrijeme maslac je mutno-žute boje. Kada se počne bistriti to je znak da mu treba posvetiti posebnu pažnju. Kad je maslac već bistar treba još neko vrijeme vriti na istoj laganoj vatri, za to vrijeme na dnu se formira tamni i svijetli sloj taloga (nečistoća) a na površini se smanjila količina pjene i potamnila je. Drvenom žlicom tu pjenu možemo koji put malo razgrnuti po površini da bi kontrolirali bistrinu i boju masla. Pravljenje ghija se bliži kraju kada maslac već blago mijenja miris u miris masla tj. ghija (miris poput popcorn kokica), a blijedo-žuta boja postaje bistra zlatnožuta. Tada prstom pustimo kapljicu – dvije vode i ako čujemo jasan zvuk krčkanja (brujanja) odmah ugasimo vatru. Ako pustimo kapljicu vode prije nego što je maslo gotovo zvuk se neće pojaviti.

Postupak pripreme ghija predstavlja rafiniranje maslaca tj. oslobađanje o odvajanje toksina i dehidraciju. Vrlo je važno da se grijanje prekine na vrijeme jer u protivnom dolazi do pregaranja i propadanja ghija. Isto je tako važno da se grijanje ne prekine prije vremena, jer se u tom slučaju neće odvojiti sve nečistoće i neće se provesti potpuna dehidracija što ima presudnu ulogu u pravoj kvaliteti ghija. Kada smo ugasili vatru ostavimo ghi 15-tak minuta da se najfinije čestice istalože na dno i da se temperatura snizi kako bismo ga mogli procijediti u staklenke. Manji dio pjene koja preostane i požuti za vrijeme postupka pokupimo žlicom nakon gašenja vatre i bacimo. Važno je da za vrijeme kuhanja bijelu pjenu ne odstranjujemo jer sadrži ljekovite tvari; vremenom pjena sama nestane i pretvori se u sastavni dio masla. Bistro maslo procijedimo u staklenke koristeći cjediljku za čaj prekrivenu s 2-3 sloja sterilne gaze. Tako spremljeno maslo stvrdne se za nekoliko sati i spremno je za korištenje. Količina dnevne upotrebe ghija ovisi o snazi osobne probave, to je 1-2 žlice masla na dan.

Ghi sadrži hranjivu vrijednost mlijeka iz kojega je napravljen. Treba otprilike dvije litre kravljeg mlijeka da se napravi 56,7 g ghija i taj ghi sadrži vrijednost mlijeka a da ne stvara poremećaj probavne vatre (jataragni) kad ga pojedete. Ako biste konzumirali dvije litre mlijeka, probavni proces postao bi vam potpuno poremećen. Međutim, veli Swami Narayanananda, jedna ili dvije žlice ghija ustvari pale jataragni i pomažu proces probave, koja je jedinstvena najvažnija funkcija za sprječavanje bolesti.