Gotu Kola

Gotu Kola – hrana za mozak

GOTU KOLA je biljka čije je sanskrtsko ime BRAHMI (što je izvedeno od imena za Svevišnjeg Boga u smislu sveopće svijesti), a na latinskom se naziva CENTELLA ASIATICA (najčešći naziv) ili HYDROCOTYLE ASIATICA ili BACOPA MONINIERI. Tradicionalno se koristi u svrhu pročišćavanja (detoksifikacije) krvi, kao tonik (sredstvo za opće jačanje organizma, uključujući povećanje prirodnog tonusa mišića) i diuretik.

  • Općeprihvaćena je njena učinkovitost u liječenju bolesti kože, krvi i živčanog sustava (nervnog sistema).
  • Brahmi je dobar za povećanje inteligencije (povećava moć shvaćanja i razumijevanja), pomaže u transformaciji seksualnih fluida u veliku mentalnu moć (ojas shakti), pomaže pravilnom (harmoničnom, uravnoteženom) toku energije između desne i lijeve polutke mozga te povećava sjaj tijela i aure.
  • Na Dalekom Istoku se koristi(la) protiv lepre (gube) i tuberkuloze. I u homeopatiji se koristi protiv lepre i TBC-a plus protiv sifilisa, psorijaze, cervicitisa, vaginitisa i protiv plikova (engl. blisters).
  • Farmaceutske tvrtke na Zapadu je preporučuju protiv nervnih poremećaja, reumatizma, groznice/vrućice i za spuštanje povišenog krvnog tlaka. Do neke mjere djeluje protiv umora i u tu svrhu se često kombinira sa ginsengom (žen šen), adaptogenom jakih jang svojstava koja obično manjkaju našoj pretežno (relativno) jin civilizaciji.
  • U kombinaciji sa ginkom, koji poboljšava cirkulaciju (osobito u mozgu, organu za kojeg je dokazano da u ljudskom organizmu troši najviše kisika i glukoze), koristi se protiv Alzeheimerove bolesti i bolesti demencija (staračka senilnost, zaboravljivost…) općenito. Poboljšana cirkulacija krvi u mozgu osigurava bolji metabolizam (izmjenu tvari i energija) u mozgu pa povećava njegove performance.
    Povećana je mentalna energija i jasnoća, koncentracija i memorija.
    Djelovanjem na neurotransmitere, poboljšava se strujanje nervnih (elektrokemijskih) impulsa.

Brahmi (kozmička svijest) je biljka koja vam može olakšati skok u višu kastu tj. Na višu razinu sposobnosti. Ljudi najnižeg nivoa žive u trajnom snu (kroničnoj “hipnozi”), oni iznad njih su budni jedino kad je fizičko tijelo budno, oni višeg nivoa su svjesni i na javi i za vrijeme sanjanja, a oni još višeg nivoa su kontinuirano svjesni (tj. čak i u dubokom snivanju bez sanjanja) i nazivamo ih bogoosobama. Oni malobrojni koji su nadišli čak i nivo bogoosobe, nazvani su Yogijima. Yogi će rado koristiti gotu kolu, s tim da on zna da ga ona nije učinila, niti ga čini, Yogijem.

Oni od vas koji su voljni doprinijeti sakupljanju materijalnih sredstava za Ashram, mogu to učiniti na razne načine: Učestvovanje u prodavanju gotu kole može biti jedan od tih načina.
Integrirajte, UKLJUČITE druge u svoj život.

Swami Brahmajnanananda,
Majstor cjelovite Yoge
(Dr.med. Vlado P.)